Vacances: Dret Fonamental

Estàndard

jutjat social.jpg

Dins les consultes laborals més freqüents , les vacances ocupen una part important (no cal dir que em refereixo a consultes de persones que treballen per compte aliè ja que en el cas de treball per compte propi (autònom) no hi ha dutbes…

Destaco dues preguntes: una sobre la seva distribució anual i l’altre sobre la seva acumulació més enllà de l’any natural.

De la primera pregunta sempre responc sobre la importància de la negociació col.lectiva en primer terme i la negociació personal en segon terme. Això és degut a l’ambiguitat de l’Estatut dels Treballadors que es limita a dir que s’han de fixar de “comú acord”.

La segona ja és més complexe per allò tant anomenat de que “si no les fas les perds”

Ara bé, aquesta expressió popular s’ha de matitzar i fins i tot contradir amb sentències judidicals.

Ja fa temps que en van sortir algunes (d’organismes superiors de justícia) que preservaven el dret en situació d’incapacitat temporal derivada d’embaràs a disfrutar les vacances en diferent any, acumulant així períodes.

Doncs bé, la sentència del tribunal de Justícia Europea ha fixat (en una sentència coneguda aquesta setmana) un dret fonamental de tots els treballadors europeus:  el dret a tenir vacances pagades, a poder-les ajornar i a acumular-les d’un any per l’altre en cas que no les hagin pogut fer per necessitats de l’empresari.

Penso que en les dates que ens trobem aquesta sentència és tot un avís per a empresaris i treballadors per compte aliè.

Les vacances s’han de programar a inici d’any, s’han de conèixer dos mesos abans com a mínim…Tot això és que el marca i recomana, respectivament, l’estatut dels treballadors i els convenis col.lectius.

Per tant, entre la nostra legislació i la legislació Europea, val la pena evitar pensaments del tipus “si l’empresa no pot donar totes les vacances es perden ja que no són acumulables”. Almenys aquest és el meu consell professional.

Us adjunto el link amb la notícia (Vacances) :

Vacances

 

Roman

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s